Re: Resor
Postat: ons jun 15, 2022 7:08 am
Semester på Santorini (Grekland) - maj/juni 2022.
Har sen jag var liten velat besöka den grekiska ön Santorini, eftersom den är en gammal vulkan och har mörka sandstränder.
Själva vulkanen ligger på en egen ö strax väster om huvudön och är fortfarande aktiv.
Har varit i Grekland som liten och allt var precis som jag mindes det; värmen, trafiken, dofterna, människorna.
De flesta greker är antingen översvallande trevliga, buttert tystlåtna eller vresiga, sällan något mittemellan eller tillgjort.
Bodde i Kamari, den största byn på ön, som ligger på östkusten.
Semestern bestod mest av sol, bad, shopping samt god mat och dryck.
Strandpromenaden var full av restauranger och en del affärer, hittade främst en klädaffär som krängde iväg märkeskläder till vrakpriser och köpte på mig ett gäng schyssta shorts bl.a.
Den askgrå sanden blir väldigt varm framåt lunch och i strandkanten övergår den i småsten, ute i vattnet blir bottnen oftast ren berghäll som är ojämn och mycket smärtsam att gå på, vattenskor är ett måste och de finns billigt på de flesta "supermarkets" som i Grekland mer är som handelsbodar där du kan köpa allt från mat till kläder och sprit.
De flesta restauranger längs stranden har egna solstolar och upplåter dem gärna gratis mot att man köper något, det räcker med en flaska källvatten. Gjorde till rutin att gå och bada direkt efter frukost och sen äta lunch på stället när jag var klar, oftast omelett eller äggröra med bacon. En dag testade jag moussaka vilket jag tyckte var för geggigt, en dag åt jag crepes med fläsk och ost och en dag åt jag en jättestor köttfärsbiff med vit ost och pommes.
Den grekiska maten består av mycket färsk fisk eller fett kött med antingen pommes frites, stekt potatis eller potatismos.
Efter en siesta och tur på byn med shopping brukade jag återvända till strandpromenaden för att äta middag.
Åt färsk fisk tre kvällar (svärdfisk, röd snapper och havsabborre) och lamm tre kvällar, en kväll åt jag en hel grillad fläsksida.
Efterrätt blev det också, främst söta bakverk som Baklava, Revani och Kadayf (som även finns i turkisk och arabisk matkultur) men blev även glass några kvällar, kulglassen i Grekland är outstanding.
Grekerna är förvånansvärt bra på öl, mycket ljus öl men fanns en del mörkare också, speciellt de lokalproducerade.
Köpte med en del lokalproducerad öl och även några flaskor inhemsk sprit; Ouzo, Raki, Metaxa och Mastika.
Bodde på ett enklare pensionat där personalen knappt kunde engelska och som bara hade en spartansk frukost bestående av rostfralla med pålägg och kokt ägg.
Första morgonen hade hela ön strömavbrott vilket kändes aningen obehagligt, men som tur var kom strömmen tillbaks innan jag gick ut för att bada.
Det enda tråkiga var att det inte fanns så mycket annat att göra, hade gärna åkt yacht eller jetski men det var alldeles för dyrt.
Blev också sugen på att åka fyrhjulig motorcykel som är ganska vanliga på ön men de fanns bara för uthyrning.
Åker gärna tillbaka till Grekland men testar då gärna nya ställen i andra delar av landet.
Kommer skriva om mina tidigare erfarenheter i annat inlägg.
Har sen jag var liten velat besöka den grekiska ön Santorini, eftersom den är en gammal vulkan och har mörka sandstränder.
Själva vulkanen ligger på en egen ö strax väster om huvudön och är fortfarande aktiv.
Har varit i Grekland som liten och allt var precis som jag mindes det; värmen, trafiken, dofterna, människorna.
De flesta greker är antingen översvallande trevliga, buttert tystlåtna eller vresiga, sällan något mittemellan eller tillgjort.
Bodde i Kamari, den största byn på ön, som ligger på östkusten.
Semestern bestod mest av sol, bad, shopping samt god mat och dryck.
Strandpromenaden var full av restauranger och en del affärer, hittade främst en klädaffär som krängde iväg märkeskläder till vrakpriser och köpte på mig ett gäng schyssta shorts bl.a.
Den askgrå sanden blir väldigt varm framåt lunch och i strandkanten övergår den i småsten, ute i vattnet blir bottnen oftast ren berghäll som är ojämn och mycket smärtsam att gå på, vattenskor är ett måste och de finns billigt på de flesta "supermarkets" som i Grekland mer är som handelsbodar där du kan köpa allt från mat till kläder och sprit.
De flesta restauranger längs stranden har egna solstolar och upplåter dem gärna gratis mot att man köper något, det räcker med en flaska källvatten. Gjorde till rutin att gå och bada direkt efter frukost och sen äta lunch på stället när jag var klar, oftast omelett eller äggröra med bacon. En dag testade jag moussaka vilket jag tyckte var för geggigt, en dag åt jag crepes med fläsk och ost och en dag åt jag en jättestor köttfärsbiff med vit ost och pommes.
Den grekiska maten består av mycket färsk fisk eller fett kött med antingen pommes frites, stekt potatis eller potatismos.
Efter en siesta och tur på byn med shopping brukade jag återvända till strandpromenaden för att äta middag.
Åt färsk fisk tre kvällar (svärdfisk, röd snapper och havsabborre) och lamm tre kvällar, en kväll åt jag en hel grillad fläsksida.
Efterrätt blev det också, främst söta bakverk som Baklava, Revani och Kadayf (som även finns i turkisk och arabisk matkultur) men blev även glass några kvällar, kulglassen i Grekland är outstanding.
Grekerna är förvånansvärt bra på öl, mycket ljus öl men fanns en del mörkare också, speciellt de lokalproducerade.
Köpte med en del lokalproducerad öl och även några flaskor inhemsk sprit; Ouzo, Raki, Metaxa och Mastika.
Bodde på ett enklare pensionat där personalen knappt kunde engelska och som bara hade en spartansk frukost bestående av rostfralla med pålägg och kokt ägg.
Första morgonen hade hela ön strömavbrott vilket kändes aningen obehagligt, men som tur var kom strömmen tillbaks innan jag gick ut för att bada.
Det enda tråkiga var att det inte fanns så mycket annat att göra, hade gärna åkt yacht eller jetski men det var alldeles för dyrt.
Blev också sugen på att åka fyrhjulig motorcykel som är ganska vanliga på ön men de fanns bara för uthyrning.
Åker gärna tillbaka till Grekland men testar då gärna nya ställen i andra delar av landet.
Kommer skriva om mina tidigare erfarenheter i annat inlägg.