Vilken sorts öl gillar ni? Vilka gillar ni inte? Ge tips på goda ölsorter.
Jag är inte kräsen. Här kommer några dock som sticker ut:
Gränges, jättegod. Starkölen alltså, har druckit på restaurang
Kings Fisher är goe, har druckit på Taste of India.
ICA:s alkoholfria ölsorter och lättöl är oftast helt OK. Carlsberg och Heineken är "bäst".
Norrlands Guld, den alkoholfria alltså, smakar bläh. Deras "folköl" är drickbar men inte mer.
Bryggeriet i Söderbärke har börjat med vikinga-öl, säljs på ICA. Ska prova Bil lättöl på nyår, och kan tänka mig deras två "folköl" senare.
Ge mig gärna tips på olika typer av ölsorter, både alkoholfritt, starköl och allt däremellan. Och varför måste Systembolagets olika julöl ha uppemot 8%? Räcker det inte med 5%?
Jag vill ha maximal smak, utan att för den skull dricka mig full. Analysera ölens olika smaker kan jag inte, det räcker med att den är för besk, drickbar eller jättegod.
Öl
Re: Öl
Själv gillar jag mörk öl med låg beska och hög alkoholhalt, gärna 10 % eller mer.
Det beror nog på att jag under nio års tid åkt fram och tillbaks till Belgien där jag smakat flera fantastiska ölsorter som dock är svåra att hitta på bolaget.
Här kommer i alla fall mina favoriter:
- S:t Bernardus Abt 12 (10 %)
- Grimbergen Optivo Bruno (10 %)
- Kasteel Donker (11 %)
- Straffe Hendrik (11 %)
Alla dessa är trappisteröl eller klosteröl, men gillar även stout.
Testade nyligen två riktigt goda stout, en pepparkaksstout på 10 % och en pecan mud stout från Italien på 12,5 %.
Pepparkaksstouten smakade som lyxig julmust med mörk rom och bränd pepparkaka.
Pecan mud-stouten smakade som fermenterad julmust med Aladdins mörka choklad i.
IPA är också gott, gärna de starkare på mellan 6-8,5 %, de får gärna ha lite riv men inte för mycket beska, de är perfekta på sommaren till kyckling- eller fläskrätter.
Ogillar oftast vanlig svensk lager, bojkottar Mariestad och Norrlands guld då de både ser ut som och smakar piss.
Falcon, Melleruds och Heineken är dock OK, finns även en del andra tyska och schweiziska lager som är riktigt fina.
Ogillar även öl med för låg alkoholhalt, tycker folkisar och lättöl bara smakar humle utan någon god ölsmak.
Det beror nog på att jag under nio års tid åkt fram och tillbaks till Belgien där jag smakat flera fantastiska ölsorter som dock är svåra att hitta på bolaget.
Här kommer i alla fall mina favoriter:
- S:t Bernardus Abt 12 (10 %)
- Grimbergen Optivo Bruno (10 %)
- Kasteel Donker (11 %)
- Straffe Hendrik (11 %)
Alla dessa är trappisteröl eller klosteröl, men gillar även stout.
Testade nyligen två riktigt goda stout, en pepparkaksstout på 10 % och en pecan mud stout från Italien på 12,5 %.
Pepparkaksstouten smakade som lyxig julmust med mörk rom och bränd pepparkaka.
Pecan mud-stouten smakade som fermenterad julmust med Aladdins mörka choklad i.
IPA är också gott, gärna de starkare på mellan 6-8,5 %, de får gärna ha lite riv men inte för mycket beska, de är perfekta på sommaren till kyckling- eller fläskrätter.
Ogillar oftast vanlig svensk lager, bojkottar Mariestad och Norrlands guld då de både ser ut som och smakar piss.
Falcon, Melleruds och Heineken är dock OK, finns även en del andra tyska och schweiziska lager som är riktigt fina.
Ogillar även öl med för låg alkoholhalt, tycker folkisar och lättöl bara smakar humle utan någon god ölsmak.
Revisor
Re: Öl
Kom på att bolaget oftast brukar ha Chimay blå, en fin trappisteröl på 9,1 %.
De tar även in en hel del roliga ölsorter numera men tyvärr oftast bara i limiterad utgåva.
De tar även in en hel del roliga ölsorter numera men tyvärr oftast bara i limiterad utgåva.
Revisor
Re: Öl
Låter som mjöd.
Ska testa om jag hittar någon gång.
Hittade du den på bolaget eller affären?
Ska testa om jag hittar någon gång.
Hittade du den på bolaget eller affären?
Revisor
Re: Öl
Testade under kvällen två extra starka öl.
En Stigbergets stout lagrad på whiskeytunna med 13,5 % och en fransk/belgisk klosteröl på 14 %.
Båda var förvånansvärt milda och runda i smaken men riktigt goda.
Stigbergets stout går att dricka som den är men den 14-procentaren skulle behöva avnjutas med tung mat typ nötkött eller fett fläskkött med potatismos/gratäng för att den ska funka optimalt.
En Stigbergets stout lagrad på whiskeytunna med 13,5 % och en fransk/belgisk klosteröl på 14 %.
Båda var förvånansvärt milda och runda i smaken men riktigt goda.
Stigbergets stout går att dricka som den är men den 14-procentaren skulle behöva avnjutas med tung mat typ nötkött eller fett fläskkött med potatismos/gratäng för att den ska funka optimalt.
Revisor
Re: Öl
[quote=KimTalman post_id=860 time=1609458976 user_id=75]
Låter som mjöd.
Ska testa om jag hittar någon gång.
Hittade du den på bolaget eller affären?
[/quote]
Finns 3 sorter på mataffären, varav en lättöl. Bolaget har starköl.
Nej, det här smakar inte mjöd, som ju är honungsvin. Mjöd drack jag i.midsomras, så den smaken misstar jag mig inte på.
Det skummar riktigt, och smakar öl. Men lättölen var inte så äckelbesk somag lättöl brukar vara, utan något sötare. Det öl-beska kommer efterpå, inte direkt.
Bryggeriet heter Walhöll.
http://walholl.se/index.php/ol/om-vara-ol/
Sök på Systembolagets hemsida på Walhöll. Kolla även på en välsorterad matbutik efter lättöl och "folköl"
Låter som mjöd.
Ska testa om jag hittar någon gång.
Hittade du den på bolaget eller affären?
[/quote]
Finns 3 sorter på mataffären, varav en lättöl. Bolaget har starköl.
Nej, det här smakar inte mjöd, som ju är honungsvin. Mjöd drack jag i.midsomras, så den smaken misstar jag mig inte på.
Det skummar riktigt, och smakar öl. Men lättölen var inte så äckelbesk somag lättöl brukar vara, utan något sötare. Det öl-beska kommer efterpå, inte direkt.
Bryggeriet heter Walhöll.
http://walholl.se/index.php/ol/om-vara-ol/
Sök på Systembolagets hemsida på Walhöll. Kolla även på en välsorterad matbutik efter lättöl och "folköl"