Marinerad tofu

Linnea Sandquist
Inlägg: 367
Blev medlem: tis apr 28, 2020 12:59 pm
Ort: Härnösand

Marinerad tofu

Inlägg av Linnea Sandquist »

En lite lyxig maträtt som med fördel serveras till ris.

Obs! Marinerad tofu är en mycket tidsödande maträtt att göra, eftersom den ska stå i kylskåpet i "några timmar" innan den ska in i ugnen. "Några" ska enligt matematiken betyda 3-5.

Ingredienser:

400-500 g naturell tofu (fast)
1 dl tomatketchup
1 dl vatten
½ dl olivolja
4 msk sojasås (helst av märket Tamari)
1½ msk pressad citron
2 tsk pressad vitlök
1½ msk oregano eller pizzakrydda
2 krm malen ingefära
1 tsk gurkmeja

Så här gör man:

1. Öppna tofuförpackningen över diskbänken/vasken och häll ut vattnet
2. Lägg tofun på en skärbräda
3. Skiva tofun i cm-tjocka skivor
4. Häll övriga ingredienser i en bunken och rör om dem. Detta blir marinad.
5. Häll ut hälften av marinaden i en ugnsfast form.
6. Lägg tofuskivorna i den ugnsfasta formen.
7. Häll på resten av marinaden.
8. Ställ formen med marinerad tofu i kylskåp i några timmar.
9. Sätt ugnen på 225 grader.
10. Ta ut formen och vänd tofubitarna.
11. Ställ formen med marinerad tofu mitt i ugnen och värm i 25 minuter.

Kommentar: Nuförtiden finns det färdigpressad vitlök att köpa, vilket gör den här rätten mycket enklare att laga än när jag först fick receptet. Då var det inte fråga om två tsk färdigpressad vitlök, utan om att själv pressa en förbannad vitlöksklyfta, vilket var supersvårt. Vissa saker blir bättre, alltså.

Återgå till "Vegetariskt"